View Gyula Kalcsó's profile on LinkedIn

I use TEI

Legújabb hozzászólások

2011. december 12.

Ingyenes online NLP-kurzus a Stanfordon

A sajnos igen hosszúra nyúlt posztmentes időszak után egy nagyszerű eseményről adhatok hírt: a Stanford University két oktatója, Dan Jurafsky és Christopher Manning ingyenes online NLP-kurzust tart 2012. január 23-tól mintegy 8 héten keresztül. Az NLP (Natural Language Processing, azaz természetesnyelv-feldolgozás) napjainkban számos nyelvtechnológiai eljárás alapját képezi. A kurzus résztvevői olyan alapvető NLP-eljárásokat tanulhatnak meg, mint a szövegek automatikus szóalakokra, mondatokra bontása, n-gram-, valamint Markov-modellekkel végrehajtott valószínűségi alapú nyelvtani elemzések, vagy a vektorteres információkinyerés.

A kurzus során a hallgatók heti 2 órányi oktatóvideót kapnak, amelyet nem kell feltétlenül élőben megtekinteniük. A videók kisebb részekre lesznek vágva, és beépített kérdéseket is tartalmaznak majd. Ellenőrző kérdéseket ezen túl is kell megoldaniuk a résztvevőknek, a megoldásról mindenki visszajelzést is kap. A kurzus részeként még heti rendszerességgel kell majd kisebb programozási feladatokat elkészíteniük a hallgatóknak. Mindezeken túl egy saját fórumon is lesz lehetőség az eszmecserére, vitára.

A szervezők a következő előismereteket feltételezik: minimális valószínűség-számítás, minimális vektorokkal, vektorterekkel kapcsolatos ismeretek, kis differenciál- és integrálszámítás, programozás (Java vagy Python). A matematikai előismereteket úgy kezelik majd, mintha az ember először alkalmazná őket, tehát feltehetőleg az ezeken a területeken kevésbé járatosak is tudják majd követni a kurzust.

A szervezők az online változatot a Stanfordon tartott órákra alapozzák, amelyek tankönyveit ajánlják az érdeklődők figyelmébe:

Jurafsky and Martin, Speech and Language Processing 2nd Edition

Manning, Schütze and Raghavan 2008

Manning and Schütze 1999

Bird, Klein and Loper 2009.

A kurzust elvégzők tanúsítványt kapnak. Remek lehetőség haladó(bb) nyelvtechnológusoknak, számítógépes nyelvészeknek.

Kalcsó Gyula jegyezte be, 14:29-kor.

Címkék: online kurzus NLP Stanford

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digitalisbolcseszet.blog.hu/api/trackback/id/tr163457869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása