View Gyula Kalcsó's profile on LinkedIn

I use TEI

Legújabb hozzászólások

2013. július 26.

DiXiT-ösztöndíjak

Aki követi a TEI-levelezőlistát, július 19-én értesülhetett arról, hogy a digitális kritikai kiadásokkal foglalkozó szakemberek képzését célul kitűző Digital Scholarly Editions Initial Training Network (DiXiT) töbmilliós uniós pályázati pénzt nyert továbbképzések támogatására. (A magyar terminológiában hálózati kritikai kiadás kifejezéssel is lehet találkozni, a szervezet nevében a digitális jelző szerepel, ám lényegében ugyanarról van szó.)

Először magáról a szervezetről. A DiXiT-et az Európai Bizottság Marie Curie Actions elnevezésű kutatás-fejlesztési ösztöndíjprogramja keretében hozták létre néhány hónappal ezelőtt. A Marie Curie Actions a Bizottság 7. keretprogramjának részeként működik, amely a kutatás-fejlesztés támogatására jött létre. A pályázati időszak 2013 szeptemberétől 2017 augusztusági tart.

A projektben három fő területen terveznek továbbképzési ösztöndíjakat. Az első a "koncepciók, elmélet és gyakorlat" munkacímet viseli. Ennek keretében szeretnék feltérképezni a digitális kritikai kiadás létező gyakorlatát, a különböző eljárásokat, technikákat, valamint fontos elméleti kérdéseket tisztázni (pl. hogy egyéltalán mi is a célja a digitális kiadásnak, miben nyújt mást, többet, mint a hagyományos). A második fő terület a "technológia, standardok, szoftver" címmel elsősorban a TEI mint standard alkalmazására koncentrál. A célok között szerepel a TEI és más létező standardok közötti interoperabilitás kialakítása is. A harmadik fő terület a "tudomány, kulturális örökség, társadalom" munkacímmel a tudomány, valamint a kulturális örökség gondozásával foglalkozó szervezetek által létrehozott archívumok fejlesztési lehetőségeivel, publikálási standardok kialakításával foglalkozik majd elsősorban.

A teljes program a három területnek megfelelő továbbképzési alkalmakból és konferenciákból áll majd. A részvételre két kategóriában lehet pályázni: fiatal kutatóként (elsősorban PhD-hallgatóként) 12 ösztöndíjra, amely 3 évre szól, valamint posztdoktorként 5 ösztöndíjra, amely 12–20 hónapra szól. Minden ösztöndíjas egy mentor irányításával dolgozik majd különböző területeken.

A programnyitó találkozó szeptember 30-án és október 1-jén lesz a római La Sapienza Egyetemen.

A program remélhetőleg lendületet ad az európai digitális kritikai kiadás elméleti és gyakorlati kutatásának, valamint a TEI mint standard szélesebb körű alkalmazásának.

Kalcsó Gyula jegyezte be, 14:17-kor.

Címkék: TEI DiXiT

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digitalisbolcseszet.blog.hu/api/trackback/id/tr815427533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása