View Gyula Kalcsó's profile on LinkedIn

I use TEI

Legújabb hozzászólások

2011. augusztus 22.

Válságban a TEI konzorcium?

A TEI-levelezőlistát követők a múlt héten érdekes fejlemények tanúi lehettek. Az események megértéséhez fontos tudni, hogy a TEI-nek két fő testülete van: a Board of Directors és a Technical Council. Az előbbi felelős a TEI-konzorcium irányításáért, stratégiai kérdésekben dönt, és felügyeli a pénzügyi folyamatokat. Az utóbbi magának a standardnak a fejlesztéséért felelős. Mindkettőnek demokratikusan válaszott tagjai vannak. A board elnöke, Martin Mueller augusztus 4-én egy levelet írt a board és a council tagjainak, amelyben felvázolta elképzeléseit a konzorcium jövőjével kapcsolatban.

A levél voltaképpen két nagy témát jár körül: a TEI-standard jövéjét és a konzorcium finanszírozását. Mueller egy kicsit szkeptikus a TEI sikerességét illetően, mint levelében kifejti, szerinte a szövegkódolásban érintett tudományágak képviselői, de sokszor még a könyvtáros szakemberek sem ismerik eléggé a TEI-t és a benne rejlő lehetőségeket. Az egyik fő problémát abban látja, hogy bár a TEI rendkívül hasznos kódolóeszköz, nem kínál megoldást a dekódolásra, azaz a kutatók nehezen tudják kiaknázni a kódolt szövegek adta lehetőségeket. Úgy látja, a konzorciumnak foglalkozni kell azzal, hogyan tudják az egyes tudományágak hasznosítani a TEI-kóddal ellátott szövegeket.

Fontosnak tartja továbbá, hogy a TEI bekapcsolódjon a "big data" világába. A hatalmas adatbázisok, óriási mennyiségű digitalizált tartalmak szolgáltatása területén fontos lenne, hogy valamilyen standard kódot használjanak. Szerinte nem biztos, hogy a részletekbe menő, mély kódolással kell foglalkozni, hanem úgy látja, hogy először egy vázlatos kód is elegendő, amelyet aztán tovább lehet finomítani. A TEI-nek szerinte elő kellene segítenie az ilyen irányú hasznosítását is.

A pénzügyekkel kapcsolatban kifejti, hogy az 5000 dolláros maximális tagsági díj (amelyet egyébként olyan nagy intézmények fizetnek, ahol a TEI-t legalább 25 alkalmazott hasznosítja) igen jelentős tétellé vált az utóbbi időben. (Szervezetként a minimális tagsági díj egyébként 100 dollár. Az egyéni tagság – amelyről megjegyzi, hogy igen ritka – 50 dollárba kerül.) A tagsági díjak átgondolását sürgeti, differenciáltabb rendszert szeretne, alacsonyabb díjakkal. Arra is fölhívja a figyelmet, hogy az európai tagok jóval kisebb mértékben fizetnek tagdíjat, mint az amerikaiak. A TEI-konzorcium egyébként 70 intézményből és néhány egyéni tagból áll. A konzorcium szervezetének az átalakításától jelentős megtakarításokat remél, javaslatot tesz új szervezeti keretek kialakítására, amelyben a fő szervezeti egységek kevesebb tagból állnának.

Augusztus 11-én a board telefonkonferenciát tartott, amelynek során bizalmi szavazást kértek Martin Mueller ellen. Bár a board 6 tagjából csak négyen szavaztak, 3:1 arányban Mueller ellen, az elnök lemondott. A helyette titkos szavazással megválasztott megbízott elnök, John Unsworth közleményében azt mondta, hogy Mueller leváltásának az oka az volt, hogy többen nem értettek egyet a szervezeti átalakításokra vonatkozó elképzelésekkel. Miután Sarah Wells hétfőn a TEI-listán bejelentette az eseményeket, azok a TEI-közösségben meglehetős felháborodást váltottak ki, a reakciók a TEI-levelezőlistán, blogbejegyzésekben, Google-plus posztokban és Twitter-bejegyzésekben olvashatók. A technical council például azt írta, hogy "sokkolta és elkeserítette" őket, ami történt.

A történéseknek (és Mueller levelének) van egy-két nagyon fontos tanulsága. Egyrészt úgy tűnik, hogy a TEI-konzorciumot is érzékenyen érintik a gazdasági válság hatásai. Másrészt olyan változások zajlanak a DH világában, amelyekkel a TEI-nek feltétlenül lépést kell tartania, ha nem akar marginális helyzetbe sodródni. Úgy látszik, hogy a közösség tagjai között elég nagy különbségek vannak a TEI funkciójával és jövőbeli szerepével kapcsolatos elképzeléseket illetően. Az ősszel esedékes szokásos éves TEI-konferencián Würzburgban minden bizonnyal heves viták lesznek, és meghatározó jelentőségű döntések születnek majd.

Kalcsó Gyula jegyezte be, 08:28-kor.

Címkék: TEI

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digitalisbolcseszet.blog.hu/api/trackback/id/tr773166582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása