View Gyula Kalcsó's profile on LinkedIn

I use TEI

Legújabb hozzászólások

2011. szeptember 13.

Digitalizáljuk a Himnuszt!

Ennek a posztnak a dokumentumdigitalizálás és szövegdigitalizálás lesz a témája. A kettő nem ugyanaz. A különbség illusztrálására egy mindenki által jól ismert költeményt választottam: a Himnuszt. Tudomásom szerint a Himnusznak nem létezik szabványos formában digitalizált változata. Hogyan foghatnánk hozzá?

Először is el kell döntenünk, hogy mit akarunk rögzíteni. Mi is a Himnusz? A kérdésre nem olyan egyszerű válaszolni. A szöveg elsődleges forrása az eredeti kézirat, amelyet 1823-ban írt a Kölcsey. Nyomtatásban először az Aurora c. lapban jelent meg, 1828-ban. Kötetben 1832-ben adta ki a költő, a Versek c. gyűjteményt maga rendezte sajtó alá. Azóta számos kiadást ért meg, a különböző összegyűjtött, valamint válogatott versektől az iskolai szöveggyűjteményekig. Ezek szövege azonban nem egyezik meg egymással. Már az első három esetében is jelentős eltérések vannak, az Aurora-beli szöveg eltér a kézirattól, az első kötetbeli megjelenés szövege pedig mindkettőtől. A későbbi kiadások pedig (akarva-akaratlan) folyton változtattak valamit rajta.

Két lehetőségünk van: vagy kiválasztjuk valamelyik kiadást, és azt rögzítjük, vagy olyan digitalizált változatot készítünk, amelyben az összes variánst feltüntetjük. Az első esetben tulajdonképpen egy dokumentumot (illetve annak szövegét), a második esetben pedig szöveget digitalizálunk (annak minden történeti változásával). Egy irodalmi mű szövege minden esetben ilyen bonyolult történeti képződmény, a hagyományos filológia egyik fő feladata a szöveg megállapítása a történeti változatok és mindenféle körülmény figyelembevételével. Amikor ún. kritikai kiadást készítenek, akkor abban igyekeznek minden ilyen információt feltüntetni.

De mi a digitális filológia feladata? A digitális filológia feltételezi a hagyományos filológiai apparátust. A digitális kritikai kiadás abban lehet több a hagyományostól, hogy élhet a hipertext biztosította lehetőségekkel: az olvasónak nem kell egyszerre minden információt látnia. Ha akarom, akkor pl. egy kattintással csak az eredeti kézirat szövegét jelenítem meg. Ha akarom, a jegyzeteket eltüntetem, és csak kattintásra jelennek meg. Sokáig lehetne folytatni, a digitális kiadásoknak számos előnyük van.

A Himnusz esetében hozzáférhető a hagyományos kritikai kiadás: Kölcsey Ferenc minden munkái. Kritikai kiadás. Sorozatszerkesztő: Szabó G. Zoltán. Universitas Kiadó, Budapest, 1998-tól. A Himnusz szövege a Versek és versfordítások c. kötetben található, amely 2001-ben jelent meg. Az ebben található apparátust kellene lefordítani mondjuk TEI-XML-re. Szerencsére a TEI-nek külön modulja van a digitális kritikai kiadásokhoz.

Miért nincs olyan honlap, ahol meg lehetne tekinteni az kéziratot, az Aurora-beli szöveget, valamint az első kötetbeli szöveget jó minőségű fotómásolatban, valamint természetesen sokféle beállítással kattintható hipertextes változatban is. Mellétenném az Erkel-féle kotta eredetijét is, valamint egy jó minőségű letölthető hangfelvételt. A nemzeti jelképeket bemutató honlapon sajnos nem ilyet találunk, az ottani szövegváltozat számos problémát vet fel (l. Kalcsó Gyula: A Himnusz szövegváltozatainak helyesírása, hangjelölése és szóalaktana. In: Magyartanítás, 2005/3. 29–33).

Kalcsó Gyula jegyezte be, 11:53-kor.

Címkék: digitalizálás digitális kritikai kiadás dokumentumdigitalizálás szövegdigitalizálás

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://digitalisbolcseszet.blog.hu/api/trackback/id/tr133222864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoltán Varjú · http://szamitogepesnyelveszet.blogspot.com/ 2011.09.13. 15:30:36

Habár én nem tudom milyen a DH tudományszociológiai háttere hazánkban, de gyanítom hogy főleg az ismeretlensége a legnagyobb baja. Valahogy meg kell mutatni hogy mi is ez, mire jó, mire használható (a legtöbben "használják" és nem "csinálják" általában). El kell adni, valakinek meg kell csinálnia az első ilyen projekteket - másképp nem is várható hogy támogatást kapjanak.
süti beállítások módosítása