View Gyula Kalcsó's profile on LinkedIn

I use TEI

Legújabb hozzászólások

2011. október 2.

Különös betűk a képernyőn (a böngészőben)

Ismét egy hosszabb posztmentes időszak után vagyunk, elnézést mindenkitől, aki szomjazott közben egy kis DH-ra, igyekszem a közeljövőben aktívabban blogolni. Az antikvakorpusz munkálataival voltam elfoglalva, olvasóim kárpótlásául ezzel kapcsolatos témáról lesz szó ebben a bejegyzésben.

Korábban már írtam arról, hogy milyen nehézséget jelent szövegeket megjeleníteni azokban a DH-s projektekben, ahol a Unicode által nem kódolt speciális karakterek fordulnak elő. A közelgő würzburgi TEI-konferencia absztraktjai között pl. Solving Problems for Online Diplomatic Editions of Medieval Manuscripts címmel szerepel egy előadás, amely többek között ezt a témát fogja boncolgatni. Minden bizonnyal érdekes lesz, hiszen a szerzők azt ígérik, hogy a saját projektjükben kidolgozott módszert mutatják majd be, amelynek segítségével MUFI-kompatibilis fontokat képesek beágyazni a weboldalukba, mégpedig böngészőtől, operációs rendszertől függetlenül.

Amíg az ő módszerüket megismerjük, megmutatom, hogy az antikvakorpusz esetében milyen megoldást választottam. Mivel én is a MUFI ajánlásaihoz igazodom, ezért ki kellett választanom egy, a projekt által támogatott fontkészletet. Andreas Stötzner Andron Scriptor Web elnevezésű fontjára esett a választásom, mert egyrészt Stötzner a MUFI tanácsának elnökhelyettese, másrészt fontkészlete gyönyörű reneszánsz imitáció, kiválóan alkalmas a 16. századi magyar nyomtatványok hangulatának érzékeltetésére. Andreas Stötzner hozzájárult, hogy akár letölthetővé is tegyem a honlapról a fontkészletet.

Az egyik lehetőség tehát az antikvaszöveg-részletek helyes megjelenítésére, ha a felhasználó letölti, és a saját gépére telepíti a készletet. Ezzel azonban több gond is van. A gondos technikai leírás ellenére is előfordulhat, hogy valaki nem boldogul a telepítéssel. Minden bizonnyal vannak olyan érdeklődők is, akik egyáltalán nem is hajlandóak bajlódni a procedúrával. Ráadásul mindemellett még előfordulhat az is, hogy egy nem jól beállított böngészőben a telepítés után sem jelenik meg a készlet. Mindenképpen megoldást akartam találni erre a problémára.

Az egyik kedves barátom hívta föl a figyelmemet a Simo Kinnunen cufón nevű projektjére. Ezzel a fantasztikus módszerrel kikerülhető a telepítés, a felhasználók böngészőjében mégis helyesen jelennek meg a szövegek. Az eljárás lényege a következő. Egy online generátor segítségével a gépünkről feltöltött fontkészletet egy FontForge-szkripttel SVG-fonttá konvertáljuk, ezután az SVG-útvonalakból VML-útvonalakat készít a szkript. Az eredményként kapott fájlt (JSON) majd feltöltjük a weboldalunk szerverére. A JSON-ban tárolt VML-eket egy mellékelt Javascripttel weboldalakba ágyazhatjuk. A szkript a weboldal megadott részeit fogja átalakítani vektorgrafikus elemmé (a HTML 5-ös <canvas>-sszá), amelyben a szerverre feltöltött VML alapján rajzolja ki a megfelelő karaktereket. Hab a tortán, hogy a drupalos oldalakon külön modullal kezelhetjük ezt az ügyes kis megoldást.

Az eljárásnak számos előnye van: az egész hihetetlenül gyors, és gyakorlatilag minden böngészőben működik, a szöveg kicsinyíthető-nagyítható. Vannak azért hátrányai is: a vektorgrafikát nem tudjuk kijelölni, ezért nincs copy-paste (ezt esetleg lehet másolásvédelmi szempontból előnynek is tekinteni, ha nem open-source-ban utazik az ember). Nem működik rajta a sorkizárás sem. Ugyanakkor viszont biztosíthatjuk, hogy a speciális karaktereink bárkinek a böngészőjében helyesen jelenjenek meg akkor is, ha nem telepíti fontkészletünket.

Kalcsó Gyula jegyezte be, 21:56-kor.

Címkék: speciális karakterek Drupal MUFI Cufón

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digitalisbolcseszet.blog.hu/api/trackback/id/tr333273026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása