View Gyula Kalcsó's profile on LinkedIn

I use TEI

Legújabb hozzászólások

2011. augusztus 13.

Kód és kép összekapcsolása 2.

Az előző bejegyzésemben bemutattam a TILE projektet. Az alkalmazás nevében szereplő 'szöveg-kép összekapcsolás' helyett én szándékosan kód és kép összekapcsolásáról beszélek, hiszen az lenne a legjobb, ha nem csupán a nyers szöveg, hanem a kódolt szöveg kapcsolódna össze a dokumentumról készült fotóval. Láthattuk, hogy a TILE valójában csak bizonyos keretek között, korlátozottan képes arra, amit a neve sugall.

Valamivel jobb a helyzet az Image Markup Toollal: ez esetben az annotációt ugyanis közvetlenül TEI-kódként menthetjük el. A projekt gazdája Martin Holmes, aki a kanadai University of Victoria egy spin-off cégének, a Half-Baked Software Inc.-nek az egyik alapítója, az egyetem Humanities Computing and Media Centerének (HCMC) a kutatója. A kis program Kóta Péter, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Medievisztika Tanszékének oktatója jóvoltából magyarul is tud. Az önkicsomagoló telepítővel az installálás néhány percet vesz igénybe.

Az alkalmazás két ablakot nyit: az egyikben a képet, a másikban az annotációt fogjuk látni. Maga az annotálás hasonlóan működik a TILE-éhoz: a képen kijelölt területekhez rendel hozzá a program kódot. Nagy különbség azonban, hogy ez esetben a kódot mi magunk határozhatjuk meg. Mivel az eszköz kimenete egy TEI P5-ös XML-fájl, ezért nyilván TEI P5-kódokat célszerű megadnunk (a program nem végez validálást, tehát ha nem megfelelő kódokat írunk be, akkor is elmenthetjük a fájlt, csak az nem lesz valid).

A kimenet leegyszerűsítve ilyen lesz:

<TEI>
    <teiHeader>
        <!-- ...a fejléc tartalma... -->
    </teiHeader>
    <text>
        <body>
            <!-- ...TEI-tartalom... -->
            <div type="imtAnnotatedImage">
                <svg xmlns="http://www.w3.org/2000/svg">
                    <!-- ...svg-tartalom... -->
                    <image>
                        <!-- a képfájl referenciája kerül ide -->
                    </image>
                    <rect>
                        <!-- a képfájlon kijelölt terület adatai
                         kerülnek ide -->
                    </rect>
                </svg>
                <div type="imtAnnotationLayer">
                    <!-- maga az annotáció kerül ide -->
                </div>
            </div>
            <!-- ...TEI-tartalom vége... -->
        </body>
    </text>
</TEI>

 Magának a <body>-n belüli <div>-nek a tartalma (Dot Porter példájával élve a TEI-wikiről) ilyesmi:

Az eszköz (mint a neve is mutatja) elsősorban képek TEI-kódolására kiváló (a program a TEI-fejléc szerkesztésére is lehetőséget ad). Szöveg kódját csak nehézkesen, és utólagos munkálatok elvégzésével lehet képhez kötni a segítségével. Egyvalamit azonban kiválóan megoldhat: könnyedén lehet TEI-vázfájlt (azaz mondjuk egy szöveget is tartalmazó oldal vagy oldalak nagyobb egységeit – elsősorban bekezdéseit – kódoló fájlt) létrehozni vele. Ebbe lehet azután beleilleszteni magát a szöveget.

A kód és kép összekapcsolási lehetőségeit bemutató sorozatom még mindig nem ért véget. Legközelebb egy újabb eszközt mutatok be.

Kalcsó Gyula jegyezte be, 11:25-kor.

Címkék: kód kép összekapcsolás XML TEI HCMC Image Markup Tool

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://digitalisbolcseszet.blog.hu/api/trackback/id/tr853150553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása