View Gyula Kalcsó's profile on LinkedIn

I use TEI

Legújabb hozzászólások

2011. július 30.

Nem találunk szavakat

Mivel is lehetne manapság frappánsabban elkezdeni egy blogot? Esterházy Péter 1979-es Termelési regényének kezdőmondata azért illik kis blogunk nyitóposztjába, mert valami olyasmit érzek, mint amit Esterházy mondata mögé gondolok: lehet egyáltalán ma blogot indítani (lehet egyáltalán ma regényt írni – gondolhatta (a fene) Esterházy)? Nomeg itt van ez a digitális bölcsészet. Ami ugye irodalomtudomány is. Meg még mi? (De erről később.)

Szóval manapság csak blogolni lehet, de blogot indítani? Nehéz ügy. Annyi blog van. Az embernek az az érzése, hogy mindenről ír már valaki, sőt: mindenről többen írnak. Aztán ott van a Facebook, a Twitter és a többi "közösségi". Ezeken is megosztanak, csoportokban folyik mindenféléről a diskurzus stb. Minek akkor a blog? Régóta töröm a fejem azon, hogy elindítok egy szakmai blogot, de sokáig hiányzott valami, ami igazán motivál. Most, hogy lassan elkészül a mindennapi munkám fő csapásirányát jelentő antikvakorpusz új, drupalos honlapja, úgy éreztem, itt az idő.

Ezen a blogon tudományról (?) lesz szó. Nem ismeretterjesztő oldalnak szánom, de nem leszek szomorú attól, ha nem szakmabeliek is olvasni fogják (igyekszem ezt majd amennyire lehet, szem előtt tartani). A munkám során összegyűjtött tapasztalatokról, a szakirodalomról, webes helyekről, a digitális bölcsészet híreiről, eseményeiről, eszközökről, projektekről és még sok minden másról lesz szó. De miért is?

Vagyunk ma már elég sokan kis hazánkban, akik ezzel a területtel foglalkozunk (még ha nem is vagyunk ennek tudatában, mint sokáig én se :)). Ennek ellenére nem nagyon van a DH-t (digital humanities, gyakran csak így fogom emlegetni) átfogó internetes platform (vagy csak nem néztem szét eléggé?), ahol tájékozódni, eszmét cserélni stb. lehetne. Van pl. a nyelvtechnológusoknak ilyen, vagy számítógépes nyelvészeti blog, aztán a megannyi könyvtári honlap és blog, ahol digitalizálásról van szó, van (kicsit halottnak tűnő) irodalomtudományi oldal, és még sorolhatnám (fogom is!). Szóval nem akarok én itten se az úttörő színében tetszelegni, meg úgy tenni, mintha az egyetlen hely lenne ez a blog, ami ilyesmire jó, de örülnék, ha kialakulna itt egy szakmai diskurzus, mégpedig kötetlen, baráti hangvételben, jó hangulatban.

De miről is van szó? Mi ez a digitális bölcsészet? A fentebb már említett számítógépes nyelvészeti blog szerzője, Varjú Zoltán szerint nem külön diszciplína, hanem "csak" metodológia. Király Péter, a hazai TEI-kódolás egyik úttörője, könyvtári informatikus, a MEK "aktivistája" a 2010 májusában, a THATCamp-konferencián elfogadott nemzetközi kiáltvány fordítását közli blogjában. Eszerint a digitális bölcsészet "transzdiszciplína", amely "magába foglalja mindazokat a módszereket, rendszereket és heurisztikus szemléletmódokat melyek a bölcsészet- és társadalomtudományokban fellelhető digitális dolgokhoz köthetőek". Valami ilyesmit gondolok én is. Nincs "digitális bölcsész", illetve csak az van (épp ezért van jól, hogy nincs digitális bölcsészet alapszak a felsőoktatási intézményeinkben, hanem csak MA, pl. Debrecenben vagy a Pázmányon, ahová valamely bölcsészeti vagy társadalomtudományi, urambocsá' informatikus, matematikus alapszakon végzetteket várnak). Manapság az, aki komolyan veszi az irodalom-, nyelv-, történelem-, könyvtár-, szociológia-, régészet-, levéltári, muzeológiai stb-stb. tudományt, nem kerülheti ki azokat a dolgokat, amelyeket a "digitális" jelző takar.

"Másnap Esterházy így replikázott: "Szavakat vezet világtalan"." Ennek fényében indulunk.

Kalcsó Gyula jegyezte be, 15:14-kor.

Címkék: digitális bölcsészet digital humanities DH

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://digitalisbolcseszet.blog.hu/api/trackback/id/tr463112049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoltán Varjú · http://szamitogepesnyelveszet.blogspot.com/ 2011.07.30. 17:16:32

Izgatottan várom további posztjaidat - sajnos eddig nem ismertem az antikvakorpuszt, de nagyon örülök annak hogy rátaláltam! Remélem a korpusz készítésének hátteréről is olvashatunk majd blogodon.

Ha lenne kedved egy kis beharangozót írni a Számítógépes nyelvészet blog olvasóinak, szívesen közölnénk.

Sok sikert a bloghoz (no és a munkádhoz!)!!!

davidgero · http://szamitogepesnyelveszet.blogspot.com 2011.07.30. 17:46:57

@zoltanvarju
Pedig az Antikvakorpuszról mi is írtunk tweetet és meg is lett említve a webes szövegek feldolgozásával kapcsolatos posztban, hogy milyen jó szabványokat valósítanak meg ;)

@gyulakalcso
Én is várom a posztokat, mind a digitális bölcsészetről, mind akár az antikvakorpuszról! - Nekem ez utóbbi különösen kedves, mert egy ötös vizsgát köszönhetek az ismeretének és hogy vizsgahelyzetben képes voltam az ismereteimet átadni, megtanítani a vizsgáztatónak ;)

Illetve, mikor jön ki az új verzió a korpuszból? A keresési funkciókat már egy éve hiányolom :( Bár ezt drupalban összerakni, a keresést magát nem kacifántos, de hogy egy ilyen speciális korpuszban tudjon keresni, ez nagyon izgalmasan hangzik!

Kalcsó Gyula · http://digitalisbolcseszet.blog.hu 2011.07.30. 18:21:57

Köszönöm a jókívánságokat. Az antikvakorpuszról természetesen sokszor lesz majd szó. Úgy gondolom, hogy a nyár végére sikerül beélesíteni a drupalos verziót. Ott a hírfolyamban minden apró-cseprő változtatásról be fogok számolni, és úgy tervezem, hogy az ottani híreket egyben ide is posztolom majd.

@zoltanvarju: köszönöm a lehetőséget, szívesen, egyeztetünk majd, hogy mi legyen benne?

@davidgero: Nagyon kíváncsi vagyok erre a vizsgás dologra. Megírod e-mailben, hogy mi volt?

Kalcsó Gyula · http://digitalisbolcseszet.blog.hu 2011.07.31. 16:01:17

@davidgero: Még a kereséshez meg a Drupalhoz: mivel ugye szakszerűen mindent a TEI-alapfájlból állítunk elő, ezért a nyomtatványok szövege nem része az oldalnak, így a Drupal keresője nem indexeli, nem tud benne keresni. Külön keresőt kell hozzá írni. De erről majd külön posztot tervezek.

Zoltán Varjú · http://szamitogepesnyelveszet.blogspot.com/ 2011.07.31. 20:01:28

@davidgero: Hát nem emlékszem rá... De ott figyel a lingyűjteményemben...

Zoltán Varjú · http://szamitogepesnyelveszet.blogspot.com/ 2011.07.31. 20:10:34

@Kalcsó Gyula: Beszéljük meg mailben. A címem csupa kisbetűvel, ékezetek nélkül keresztnevem.vezetéknevem@gmail.com

Kalcsó Gyula · http://digitalisbolcseszet.blog.hu 2011.08.03. 00:01:29

A Számítógépes nyelvészet blog szerkesztőinek jóvoltából írhattam egy beharangozó vendégposztot náluk: szamitogepesnyelveszet.blogspot.com/2011/08/digitalis-bolcseszet-uj-blog-indult.html .
Ezúton is köszönöm a lehetőséget.

Almási Zsolt 2011.08.07. 08:28:36

Gratulálok a bloghoz, sok sikert hozzá!

Maga a blog fontos lépés, remélem, össze tudja hozni a DH-val foglalkozó kutatókat és érdeklődőket. Látom Varjú Zoltán is jelen van, éljen. (Egy kicsit nehézkes a kommentelés, nem lehet egyszerűsíteni, regisztráció etc.)

Nagyon érdekes a cikk is, informatív, jó kiindulópont a digitalizációs projektekhez. Közben megnéztem az Antikvakorpuszt is, szégyenszemre még nem hallottam róla, és nagyon profinak tűnik. Sok sikert ahhoz is!

Kalcsó Gyula · http://digitalisbolcseszet.blog.hu 2011.08.07. 09:55:13

Köszönöm szépen! Igen, sokat törtem a fejem azon, hogy itt vagy a bloggeren indítsam-e el a blogot. A blogger a kommentelés szempontjából talán valamivel egyszerűbb lett volna, mert oda csak gmailes cím kell, az pedig elég sokaknak van. Viszont kifejezetten a hazai olvasóknak szánom a blogot, ezért gondoltam, hogy jobb, ha egy hazai szolgáltatónál indul.
süti beállítások módosítása